Varsirutto vei perunoista lehdet ja varret todella aikaisin, mutta ainakin Timo ja Nicola tekivät silti ihan kohtalaisen sadon. Rankkasateet olivat huuhtoneet perunpenkeistä korkeutta ja varsinkin lähelle pintaa mukulansa tekevän Nicolan mukuloista moni meni suoraan kompostiin vihreytensä takia. Timo nostettiin jo heinäkuun viimeinen päivä, ja Siikli ja Nicola eilen.
Mustaherukkaa ja karviaisia tuli oikein mukavasti. Vaikka herunakan lehdissä oli jo alkukesästä kellastumisen merkkejä tuli melkein kaikkiin pensaisiin runsaasti marjoja. Kaikkein reunimmaiseen herukkapensaaseen ei tullut yhtään marjaa. Kummaa satoa selittänee jokin kukkimista häirinnyt tekijä, tai sitten joku on käynyt keikkaamassa koko sadon kun olimme matkoilla. Ite uskon vahvasti ensimmäiseen teoriaan. Viherherukka ei vieläkään oikein näytä hyvältä, liekö pistokkaan mukana tullut jokin virus joka haittaa kasvua. Annan Vertille vielä yhden kesä aikaa näyttää kyntensä. Herukoiden kupeessa kasvava raparperi on vahvistunut, ja ehkä jo ensi kesänä saamme ensimmäisen sadon siitä.
Kurpitsoille kohopenkki on selvästi paras paikka kasvaa. Nyt syksyllä rakennan emilian (reilun puolen metrin korkuinen kehikko, johon komposti-kohopenkki perustetaan) ensi vuotta varten. Samaa emiliaa voi kuulemma käyttää 2 kasvukautta jos siihen alunperin saa kunnon kompostin sisään. Myös kurkut kannattanee siirtää siihen kasvamaan, sillä tänä kesänä kurkut ovat myöhään liikkeellä, ja vasta nyt elokuussa on alkanut tulla satoa. Harsot olisi kannattanut pitää kurkkujen päällä kukkimiseen saakka.
Pensaspapujen lajikevalinnat menivät nappiin, kaikki kolme lajiketta kukkuvat eri aikaan, joten nyt elokuussa satoa tulee jo kahdesta mutta kolmas vasta kukkii, ja siten satokausi jatkunee syyskuulle asti. NAM! Kesän kaatosateet ovat kuitenkin tehneet tuhojaan pensaspapupenkissä, kasvusto on laonnut maahan monessa kohdassa. Ensi vuotta varten sain vinkin, että auringonkukkaa kannattaa kylvää pensaspapujen lomaan tukikepeiksi.
Nyt syksyllä on helppo huomata, että monen kasvin kohdalla on kylvöt tehty liian tiheään. erityisesti etäisyys seuraavaan kasviryhmään sasi olla isompi. Lehtikaali, kaali, parsakaali, ruotimangoldi ja avomaantomaatti kärsivät eniten liian tiheästä istuttamisesta. Olen nyt satoa kerätessä pyrkinyt harventamaan riväjä, mutta hankalaa se on ollut. Porkkana ja purjo kasvavat todella tiheänä mattona, mutta tiheys ei tunnut haittaavan kovinkaan paljoa, silä toinen on syväjuurinen ja toinen pintajuurinen. Ensi vuonna sekaviljelyä kannattaa harrastaa laajemminkin, ja malttaa jättää kunnon tila kasvulle.
Lähde: Ilmatieteen laitos |
Lähde: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesakuu |
Lähde: http://ilmatieteenlaitos.fi/heinakuu |
Lähde: http://ilmatieteenlaitos.fi/kesa-2012 |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti