Hankikantoa ei ole nimeksikään, päivällä oli +4 astetta lämmintä, lumihangen alla oli vetistä loskaa.
Palsta C6 9.2.2014 |
Aurinko paistoi ja tiaiset laulelivat. Mitä parhain päivä lenkkeilyyn ja metsäretkeilyyn. Metsästä mukaan tarttui kuusenoksa, ja kaupasta luomu-ruisjauhoja. Näistä aineksista aloitinkin ruisjuuren teon. Ideana on kerätä kasvikunnasta luontaisia maitohappobakteereita ja hiivoja leipää kohottamaan (idean välitti menneiltä sukupolvilta mikrobiologian emeritusprofessori SN). Entisaikaan ruisjyvien oma floora aloitti sopivan ruisjuuren. Nykyään jyviä ja jauhoja prosessoidaan sen verran rajusti, ettei jauhoissa aina ole riittävästi mikrobeja.
Nyt alkujuuri porisee keittiössä ja jos oikein onnistaa niin ylihuomenna leivotaan ruisleipää. Jos 1. pasaasi onnistuu niin siinä on sitten uniikki rukiin ja kuusen mikrobifloora. Siitä tehdään sitten raski, ja raskiin leivotaan varsinainen leipä. Ruisjauhot muuttavat taikinavellin happamaksi ja sisältävät sopivaa "ravintoa" juuri oikeanlaisille leipää kohottaville mikrobeille. Sokereita juureen ja raskiin ei lisätä, sillä helpot sokerit suosivat myös ruoaineita pilaavia mikrobeja. Aloitus voi onnistua myös omenasta (kotimainen omena kuorineen päivineen). Tässäkin varmaan se kuoriosa on juuren kannalta tärkeämpi kuin hedelmäliha.
28 h myöhemmin 10.2.2014 |
Hauska yllätys odotti minua seuraavan päivän iltana. Vahva hiivan ja neulasten haju, ja kupliva keitto. Siitä sitten vain 2 rkl seuraavaan ruisvelliin, lämmin kauratyyny astian alle ja tekeytymään huomisiltaan saakka. Tuoksu muistutti lambick-oluiden hiivamaisen imelää hajua. Yritin siivilöidä keittoa, mutten onnistunut, joten neulasia siirtyi seuraavaankin velliin. Huomenna täytyy skarpata.
36 tuntia myöhemmin, aamulla 11.2.2014 |
Lopulta täytyi ostaa siivilä. Keitoksessa on vieläkin muutamia neulasia, ja ennen kuivaamista aion saada ne pois juuresta. Juuri on tekeytynyt hienosti ja kolmas siirros on tehty nyt kolmannen päivän iltana. Juuri oli happaman hajuinen, ja vaahtoava. Huomenna juuresta saisi sitten jo leipoa.
Yön yli kuivattu hapanjuuri |
Taikina suodattui siivilän avulla aika hyvin, ja 12.2. illalla laitoin leipätaikinan raskin tekeytymään. Valmista juurta tuli noin 2 dl, josta otin talteen kuivumaan noin 4 rkl. Sitten juuren sekaan noin litra vettä ja jauhoja sen verran, että taikina oli paksua puuroa (saman verran kuin vettä). Kaurapussityyny mikrossa lämpimäksi ja taikinakulhon alle lämmittelemään.
13.2. valmis ruisreikäleipä |
Hei Sannakajsa!
VastaaPoistaTouhuilusi vaikuttaa mielenkiintoiselta mutta työläältä.
Toivonkin mitä parhainta onnea yritykseesi ja tuoksuvia ja maukkaita ruisleipiä!
mam
No työläys on suhteellista, juuri ei vaadi kuin muutaman minutin huomiota päivässä. Tänäaamuna leipätaikina on jo kohonnut, illalla leivotaan.
VastaaPoistaKiva kuulla!
VastaaPoistaJa niinhän sitä sanotaan, että se on helppoa kun sen osaa!
Nauttikaa hyvästä leivästä!
mam
Kaunis leipä ja varmaan maukas! Hienoa, kun jaksoit ja maltoit kokeilla aivan uudenlaista reseptiä.
VastaaPoista